miercuri, 11 august 2010

PageRank Google

Dacă sunteţi un webmaster veţi înţelege ce semnifică PageRank sau mai exact brevetul "Method for Node Ranking in a Linked Database", fără să ştiţi neapărat ce utilizează şi de unde s-a pornit. Va vom prezenţa câteva elemente interesante pentru SEO pentru că PageRank ce este explicată în cadrul faimosului brevet "Method for Node Ranking în a Linked Database" nu aparţine lui Google.


Primul brevet PageRank a fost depus în ianuarie 1997 şi înregistrat în ianuarie 1998, intitulat "Method for Node Ranking în a Linked Database" şi este proprietatea Universităţii din Stanford, ce a lăsat utilizarea acestei licenţe celor de la Google în 1998. Exclusivitatea licenţei expiră înainte de 2012. Căutările pentru identificarea informaţiilor au fost dezvoltate de tehnologia PageRank şi au fost finanţate în mare parte de către Fundaţia Naţională de Ştiinţe aşa cum precizează şi brevetul ca şi guvernul să deţină anumite drepturi asupra acestei invenţii.






Cum funcţionează PageRank prin intermediul Google? Ei bine, Google explică într-un mod simplu, PageRank permite măsurarea obiectivă a importanţei paginilor web. Acest clasament este efectuat în funcţie de rezoluţia unei ecuaţii ce cuprinde mai mult de 500 de milioane de variabile şi mai mult de 2 miliarde de termeni. Ţinând cont de link-urile directe, PageRank interpretează fiecare link de la Pagina A către Pagina B, că şi un vot pe care Pagina A îl acordă Paginei B. PAngeRank evaluează importanţa pagînilor în funcţie de numărul voturilor ce sunt deţinute. PageRank ţine cont, în mod egal, de importanţa fiecărei pagini care a fost votată şi atribuie o valoare superioară voturile de provin de la paginile considerate mai importante. Paginile importante beneficiază de un clasament PageRank şi de apariţia în vârful rezultatelor de căutare. Tehnologia Google utilizează inteligenţa colectivă web pentru determinarea importanţei unei pagini. Rezultatele nu fac obiectul niciunei intervenţii umane sau a vreunei manipulări, ceea ce explică încrederea acordată lui Google şi de ce este considerat acest motor de căutare o sursă de informaţii obiectivă şi independentă.


Sursa: http://www.google.ro/