luni, 26 aprilie 2021

Strix Z590-E Gaming

                           

ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi 6E LGA 1200

    Rafinarea continuă a placilor de bază ROG Strix de la ASUS a ajuns la un punct în care plăcile de bază Maximus și Crosshair rămân relevante doar pentru cei care caută o conectivitate suplimentară sau o răcire robustă VRM.

    Plăcile de bază complete ROG Gaming conțin funcții care atrag doar un anumit număr de oameni. Plăcile de bază ROG Strix A, E, F, G, H, pe de altă parte, conțin funcții relevante pentru utilizarea reală și sunt mai accesibile, care se potrivesc nevoilor celor mai mulți entuziaști. Cea mai recentă combinație de performanță a plăcii de bază este : ROG Strix Z590-E, cu siguranță se pare că ROG Strix Z590-E canibalizează linia Maximus datorită câtorva upgrade-uri. La Modelul ROG Z490-E vine cu implimentarea Wifi 6E,suport PCIe 4.1,plus A.I.


    Placa de bază ASUS ROG Z590-E Gaming Wifi se îndepărtează de ambalajul tradițional ROG Strix cu sigla RGB ROG Strix. Se simte similar cu noua gamă lansată ROG Zephyrus, cu o bară distinctă. Caracteristicile și specificațiile cheie sunt evidențiate pe partea din spate, care este mai ușor de citit în comparație cu ambalajul Z490-E. 

In pachet se regasesc urmatoarele accesorii : 

1.Asus FanHolder;

2.4 x SATA 6Gb/s cables;

3.1 x Supporting DVD;

4. 1 x MOS Cooling kit (fan bracket and 1x 40mm fan).

 5.ROG Strix stickers;

6.1 x Cable ties pack;

7.1 x Extension Cable for RGB strips (80 cm);

8.1 x Extension cable for Addressable LED;

9. 1 x Thermistor cable;

10.1 x ROG Thank you card;

11.1 x 2-in-1 Rubber pad;
12.1 x Wi-Fi 6E Moving Antenna;

13.1 M.2 SSD Screw Package;

14.1 ROG Key Chain;
 

 
 
 
 
 
 
ROG Strix Z590-E Gaming Wifi are un design distopian cyberpunk mai puțin agresiv, care face ca placa de bază să arate și să se simtă mai premium. Dintr-o privire, cea mai vizibilă îmbunătățire față de Z490-E este separarea clară a radiatorului M.2 și a radiatorului cu chipset Z590. Acesta este un pas clar al plăcilor de bază ROG Strix din generația anterioară, inclusiv variantele AMD, deoarece utilizatorii nu trec prin încercarea de a elimina radiatorul chipset-ului pentru a accesa un slot SSD M.2. 




    Nu se întâmplă prea multe în partea din spate a plăcii de bază, cu excepția lucrărilor de lipire curate și premium. La fel ca varianta Z490-E, folosește, de asemenea, cupru de 2 Oz pe șase straturi de PCB pentru stabilitatea generală a sistemului și calitatea construcției.



 


    O altă caracteristică similară găsită pe Z490-E care a fost transferată către Z590-E sunt conectorii de alimentare ProCool II care întăresc contactul dintre pinii solid-core și cablurile PSU.Asus este cunoscut pentru utilizarea arhitecturii de putere în echipă pentru toate plăcile sale de bază ROG, iar cea mai recentă ASUS ROG Strix Z590-E nu face excepție. Mai mult, ASUS a folosit mai puține aripioare pe radiatoarele Z590 VRM, în special pe partea stângă.

       Principala diferență dintre o placă ROG Strix-E si restul liniei ROG Strix este configurația VRM. Anterior, plăcile ROG Strix-E au cel puțin încă două trepte de putere decât restul ROG Strix dar acest lucru nu mai este valabil pentru seria Z590. În schimb, întreaga gamă ROG Strix, cu excepția variantei ITX, folosește același design si putere 14 + 2. ROG Strix-E diferă de această dată de faptul că are variante de 70A comparativ cu 50A instalate pe plăcile Strix Z590 și chiar Z490-E.ASUS include încă un ventilator de 40 MM împreună cu suportul pentru ventilator MOS, oferind utilizatorului opțiunile de răcire activă a plăcii de bază VRM.  

    Placa de bază Z490-E anterioară suporta viteze DDR4 de până la 4.800 MHz, în timp ce ROG Strix Z590-E Gaming Wifi acceptă DDR4 5.333 MHz (OC). ROG Z590-E folosește  T-Tpology. Un design Daisy Chain care este capabil să obțină o frecvență de vârf mai ridicată înbunătățind compatibilitatea, performanța și marja de overclocking.

 

     Chipset-ul Z590 se mândrește cu mai multă conectivitate, cu aproape dublu față de porturile native 3.2 Gen 1, precum și suport pentru cele trei porturi USB 3.2 Gen 2. Există patru porturi 3.2 USB Gen 1, trei porturi 3.2 Gen 2 dintre care unul este un port de tip C, două porturi USB 2.0 și un singur port USB 3.2 Gen2x2 Type-C. Unul dintre porturile USB 2.0 acceptă utilitarul EZ Flash patentat de ASUS. În afară de porturile tradiționale audio, HDMI și Display, panoul IO din spate are un buton flashback BIOS, precum și un buton CMOS clear. Modulul Wi-Fi este, de asemenea, actualizat și utilizează acum Intel AX210 care acceptă WiFi 6E. În comparație cu Z590-F, ROG Strix Z590-E are un port ethernet Intel 2.5GbE suplimentar.

        Odată cu lansarea procesoarelor Intel Core de a 11-a generație și a plăcilor de bază Z590, ASUS a introdus o nouă funcție găsită doar pe plăcile de bază ROG Z590.Una dintre cele mai distincte și premium caracteristici ale gamei ROG Strix Z590 este designul Q-Latch. Q-Latch elimină necesitatea de a utiliza un șurub pentru a menține un SSD M.2 în poziție. În schimb, folosește un mecanism de blocare simplu, dar inteligent, pentru a asigura SSD-ul, eliminând încercarea de înșurubare și, eventual, pierderea șurubului M.2. Toate, cu excepția primului slot M.2, acceptă Q-Latch, deși limitat la lungimile SSD de 80 mm și 110 mm.  

 

Sursa : https://store.seantcustompc.com/products/asus-rog-strix-z590-e-gaming-wifi-motherboard