luni, 24 mai 2010

Google versiunea SSL

Google Beta SSL
SSL este un protocol criptografic la fel ca și TLS ce permite existenta unor comunicații sigure pe internet. Depinde de context, termenul SSL poate cuprinde în accepțiunea sa și TLS. Revenind la caracteristicile acestui protocol, o proprietate esențială este aceea că, folosind criptografia se asigură autentificarea endpoint-urilor, astfel că, serverul este cel autentificat şi nu clientul (userul).


De aceea, cei de la Google au recurs la aceasta îmbunătățire a search-lui utilizând protocolul SSL ce permite aplicațiilor client/server să comunice securizat în vederea evitării eavesdropping, tampering şi message forgery. Acest suport securizat ajută la protejarea termenilor căutați de către utilizatorii Google precum și a paginilor rezultate în urma căutării, fără a exista posibilitatea interceptării de către un terț. Pentru acest serviciu este suficient să accesați https://www.google.com/ de fiecare dată când efectuați o căutare pe web.

Google SSL Beta


Important de reținut este faptul că, numai Google Search Web a recurs la SSL, nu și celelalte opțiune de căutare cum ar fi: Google Imagini sau Google Maps, întrucât acestea nu dispun de protocolul SSL în prezent. Putem observa în imaginea următoare că https://www.google.com/ nu conține în partea stânga sus și celelalte opțiuni privind Google Maps,Google Images etc.

Sperăm că acest articol să vă ajute într-un mod util având în vedere că este vorba despre drepturi fundamentale înscrise în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume, dreptul la confidențialitate al utilizatorilor de internet și dreptul la viață privată al victimelor acestora.


Glosar :

TLS : Transport Layer Security
SSL : Secure Sockets Layer


Mai multe informaţii:
http://www.google.com/support/websearch/bin/answer.py?answer=173733